Nee, meerdere factoren spelen een rol in de verandering van het pensioeninkomen van jaar tot jaar:
- Bescherming tegen rente: Een deel van het rendement op de beleggingen gebruiken we om ervoor te zorgen dat je pensioeninkomen hetzelfde blijft, ongeacht de hoogte van de rente.
- Beleggingen: De rest van het rendement komt van risicovollere beleggingen, zoals aandelen. Dit kan ervoor zorgen dat je pensioeninkomen stijgt of daalt.
- Spreiding: Om te grote schommelingen te voorkomen, kunnen we een deel van de eventuele stijging of daling van het pensioeninkomen spreiden over een langere periode.
- Gezamenlijke reserve: Een deel van het positieve rendement voegen we toe aan de gezamenlijke reserve. Deze buffer kan helpen om dalingen in de pensioeninkomens op te vangen.
- Levensverwachting: Als mensen langer of korter leven dan verwacht, kan dit ook invloed hebben op de pensioeninkomens. Als de gezamenlijke reserve dit niet kan opvangen, passen we de pensioeninkomens aan.
Voorbeeld: Als het totale rendement van PFZW bijvoorbeeld 5% is, verrekenen we eerst de bescherming tegen de rente. Daarna bepalen we welk deel naar de gepensioneerden gaat. Dit deel spreiden we dan over de tijd als verhoging of verlaging van de pensioeninkomens, samen met mogelijk openstaand rendement van eerdere jaren.