Je nieuwe pensioenregeling

Jouw pensioen is goed geregeld en blijft dat ook. Je kunt erop vertrouwen dat er pensioen voor je is als je stopt met werken. Er is een verzekering voor je partner en kinderen als je overlijdt, en een verzekering bij arbeidsongeschiktheid. Ben je al met pensioen? Dan kun je er zeker van zijn dat je elke maand je pensioen ontvangt, hoe oud je ook wordt. 

Wil je een mening geven? Sta dan analytische cookies toe.

Heb je even voor jou

Goed dat je even de tijd voor jou neemt. Want het is belangrijk in het nu te leven, maar ook stil te staan bij de toekomst. Jouw pensioen is goed geregeld en blijft dat ook. Kijk jezelf hier wijzer.

Dit regelen we met elkaar

Op 1 januari 2026 begint de nieuwe pensioenregeling. Vakbonden en werkgevers hebben afspraken gemaakt over de nieuwe regels. Niet alles verandert. Veel blijft hetzelfde. Samen met jou zorgen we voor: 

Dit zijn de voordelen

  • We verwachten dat je later meer pensioen krijgt als je stopt met werken.
  • Het wordt makkelijker te begrijpen.
  • Je ziet beter hoeveel geld jij en je werkgever inleggen en hoe dit bedrag groeit.
  • Als je al met pensioen bent, kan je pensioen eerder worden verhoogd. 
  • Er is bescherming tegen verlagingen.
  • De regels voor het nabestaandenpensioen worden eenvoudiger.

Dit zijn de nadelen

  • Het is minder duidelijk wat je later aan pensioen ontvangt.
  • Ben je al met pensioen? Dan kan je pensioeninkomen elk jaar veranderen.

Samen met je werkgever leg je geld in voor je pensioen. Je bouwt pensioenvermogen op. Dit vermogen groeit verder door jullie inleg en het rendement op onze beleggingen. Dat is de gemaakte winst (of verlies) op de beleggingen. Ga je met pensioen? Dan bepaalt je pensioenvermogen hoe hoog je pensioen is.

Zo werkt je nieuwe pensioenvermogen

  • Zolang je werkt, leg je samen met je werkgever geld in. Dit geld, de premie, voegen we toe aan je persoonlijke pensioenvermogen.
  • PFZW belegt dit geld voor je. Beleggingen kunnen winst opleveren, waardoor je pensioenvermogen groeit. Soms kan er verlies zijn.
  • Een klein deel van je premie gaat naar een gezamenlijke reserve. Die gebruiken we om bij tegenvallende resultaten verlagingen van pensioenen te voorkomen.
  • Als je met pensioen gaat, betaalt PFZW je pensioen uit je persoonlijke pensioenvermogen.

De hoogte van je pensioen

Na 42 jaar werken in zorg en welzijn, willen we dat je pensioen samen met je AOW minimaal 80% van je gemiddelde salaris is. In MijnPFZW zie je hoeveel pensioen we verwachten dat je krijgt. Je nieuwe pensioenbedragen zie je vanaf maart 2026 in MijnPFZW.

Met pensioen gaan

De meeste mensen gaan met pensioen als ze AOW krijgen. Dit hangt af van je geboortedatum. Je kunt zelf zien wanneer je AOW ingaat.

Jouw pensioenkeuzes

  • Je kunt eerder of later met pensioen dan wanneer je AOW krijgt. In de nieuwe regeling kun je tot 10 jaar eerder met pensioen. Je houdt dan minder pensioen over. Werk je 5 jaar langer door? Dan wordt je pensioen per maand hoger.
  • Je kunt met deeltijdpensioen. Je werkt minder en neemt pensioen op. Ook dan houd je minder pensioen over.
  • Je kunt kiezen voor eerst een hoger pensioen en later lager, of andersom.
  • Je kunt je pensioen gedeeltelijk inruilen voor pensioen voor je partner, of andersom.

Wil je meer weten?

Als oud-medewerker in zorg en welzijn ontvang je elke maand pensioen van PFZW. Dit pensioen beweegt mee met de resultaten van PFZW. Daarom verandert je pensioen elk jaar een beetje.

Zo werkt je nieuwe pensioen

  • Je krijgt elke maand je pensioen en jaarlijks vakantiegeld.
  • PFZW belegt het pensioengeld. Beleggingen kunnen winst opleveren, wat je pensioen laat groeien. Soms kan er verlies zijn.
  • Je pensioen kan eerder verhoogd worden en verandert elk jaar een beetje. In november laten we je weten hoe hoog je pensioen het hele volgende jaar is.
  • Een gezamenlijke reserve voorkomt verlaging van je pensioen bij tegenvallende resultaten.

De hoogte van je pensioen

Pensioen is een aanvulling op je AOW en blijft goed geregeld. Zo heb je genoeg geld om van te leven. In MijnPFZW kun je je pensioen eenvoudig bekijken. Je nieuwe pensioenbedragen zie je vanaf maart 2026 in MijnPFZW.

Wil je meer weten?

In de nieuwe pensioenregeling zijn er goede afspraken voor je partner en kinderen als je overlijdt. Dit heet nabestaandenpensioen: partnerpensioen voor je partner en wezenpensioen voor je kinderen. Er komen simpelere regels.

Zo werkt je nieuwe nabestaandenpensioen

Je nieuwe pensioenregeling

Als je nog werkt

  • Als je overlijdt, krijgt je partner elke maand een uitkering van PFZW zolang hij of zij leeft.
  • Dit is 40% van je laatste brutosalaris. Het maakt niet uit hoe lang je in dienst bent geweest.
  • Ben je getrouwd of heb je een geregistreerd partnerschap? Dan hoef je niets te regelen. 
  • Woon je samen? Meld je partner aan bij PFZW. Een notariële samenlevingsovereenkomst is niet nodig. 
  • Overlijd je binnen 6 maanden na het verlaten van zorg en welzijn? Dan ontvangen je partner en kinderen alsnog maandelijks een uitkering van PFZW. 
  • Bij overlijden krijgen je kinderen tot hun 25e een uitkering van PFZW.
  • Dit is 20% van je laatste brutosalaris per kind.

Als je met pensioen bent

  • Als je overlijdt, kan je partner elke maand een uitkering van PFZW krijgen zolang hij of zij leeft. 
  • De uitkering hangt af van je opgebouwde pensioen en de keuzes die je maakt als je met pensioen gaat. 
  • Je kinderen kunnen elke maand een uitkering van PFZW krijgen tot hun 25e. 
  • Je partner of kinderen krijgen ook een eenmalige uitkering voor de kosten in verband met het overlijden.

Heb je al nabestaandenpensioen opgebouwd?

Je neemt het mee naar de nieuwe regeling. We zetten het pensioen voor je partner en kinderen om naar de nieuwe regels.

Wil je meer weten?

Ben je (deels) arbeidsongeschikt? Dan bouw je mogelijk (deels) premievrij pensioen op. Misschien ontvang je ook een arbeidsongeschiktheidspensioen van PFZW. De nieuwe regels gelden ook hiervoor. We zorgen voor je pensioenopbouw en je arbeidsongeschiktheidspensioen. Je kunt er zeker van zijn dat er altijd pensioen voor je is.

Zo werkt je nieuwe premievrije pensioenopbouw

  • Je legt zelf geen geld of minder geld in als je arbeidsongeschikt bent. PFZW betaalt de premie voor het deel dat je niet werkt en voegt dit toe aan je persoonlijke pensioenvermogen.
  • PFZW belegt je geld. Beleggingen kunnen winst opleveren, wat je pensioenvermogen laat groeien. Soms kan er verlies zijn.
  • Een klein deel van de premie gaat naar een gezamenlijke reserve. Die gebruiken we om bij tegenvallende resultaten verlagingen van pensioenen te voorkomen.
  • Vanuit je persoonlijke pensioenvermogen betaalt PFZW later je pensioen.

Zo werkt je nieuwe arbeidsongeschiktheidspensioen

  • Je krijgt maandelijks je arbeidsongeschiktheidspensioen en jaarlijks vakantiegeld. Dit krijg je aanvullend op de uitkering van het UWV.
  • PFZW belegt het pensioengeld. Beleggingen kunnen winst opleveren, waardoor je pensioen groeit. Soms kan er verlies zijn.
  • Je arbeidsongeschiktheidspensioen kan eerder verhoogd worden en verandert elk jaar een beetje. In november laten we je weten hoe hoog je pensioen het volgende jaar is.
  • Een gezamenlijke reserve voorkomt verlaging van je arbeidsongeschiktheidspensioen bij tegenvallende resultaten.

De hoogte van je pensioen

Dit hangt af van de uitkering die je ontvangt vanuit UWV. In MijnPFZW kun je altijd je arbeidsongeschiktheidspensioen zien. Je ziet hier ook je opgebouwde pensioenvermogen en andere bedragen.

Wil je meer weten?

Ik bouw pensioen op

Kan mijn pensioenvermogen opraken?

Nee, dat kan niet. PFZW spreidt de beleggingen en belegt niet alleen in risicovolle aandelen. Bij tegenvallers is er een gezamenlijke reserve. De kans op een hoger pensioenen is daardoor groter dan op een lager pensioen. Je blijft pensioen ontvangen, ook als je 120 jaar wordt. 

Hoe belegt PFZW mijn pensioenvermogen?

PFZW belegt je pensioenvermogen. Dit levert rendement op: winst of verlies. Om de risico's zo klein mogelijk te maken, spreidt PFZW de beleggingen over verschillende soorten en regio's over de hele wereld. Dat kan omdat PFZW zo'n groot fonds is. Er wordt niet alleen in risicovolle aandelen belegd.

Wordt het risico van beleggen groter?

Goed om te weten: PFZW belegt je inleg nu ook al. De werkgevers- en werknemersorganisaties hebben berekend hoe we de winst (of verlies) op de beleggingen zo goed mogelijk kunnen verdelen. Voor jonge medewerkers beleggen we wat risicovoller. Dat betekent een grotere kans op hoge rendementen en snelle groei. Maar ook een grotere kans dat het pensioenvermogen soms minder waard wordt. Over een langere periode gezien groeit het pensioenvermogen altijd. Voor oudere medewerkers, wordt het risico steeds kleiner. Dat betekent minder uitschieters naar boven en minder uitschieters naar beneden. Zo houden we de pensioenen stabiel. Daardoor, en door de gezamenlijke reserve, kunnen we de kans op verlagen klein houden. De kans op verhogen is groter, omdat we geen grote buffers meer hoeven aan te houden. Er komt meer geld vrij om uit te keren.

Kan ik zelf beslissen hoe PFZW mijn geld belegt?

Nee, je pensioenvermogen is een deel van een gezamenlijk vermogen. PFZW beheert en belegt dit voor je. Je kiest niet zelf.

Hoe bepaalt PFZW de beleggingen en heb ik inspraak?

Wij onderzoeken onder een grote groep deelnemers hoeveel risico’s zij kunnen en willen lopen met hun pensioengeld. Dit combineren wij met inzichten uit landelijk onderzoek. Zo bepalen we de doelen en voorwaarden voor het beleggen. Als veel mensen in het onderzoek aangeven dat ze weinig risico willen lopen, belegt PFZW het geld voorzichtiger. Bijvoorbeeld meer in obligaties. Als veel mensen aangeven dat ze meer risico willen nemen, kan PFZW meer geld in aandelen stoppen. Dat kan meer winst, maar ook meer verlies betekenen. Door dit onderzoek weten we beter wat bij onze deelnemers past. En kunnen we het beleggingsbeleid per leeftijdsgroep afstemmen. Deelnemers kunnen zich ook verkiesbaar stellen voor het Verantwoordingsorgaan voor inspraak. 

Hoe zit het met mijn premie?

Jij en je werkgever leggen samen geld in voor je pensioen. Dit bedrag zie je elke maand op je loonstrook. Het grootste deel voegen we toe aan je pensioenvermogen, zodat je je pensioen opbouwt. Een klein deel is voor kosten en verzekeringen bij arbeidsongeschiktheid en overlijden. Soms vullen we de gezamenlijke reserve aan, als die niet groot genoeg meer is.

Kan ik in de nieuwe pensioenregeling extra sparen voor mijn pensioen?

Ja, je kunt extra sparen voor je pensioen in de nieuwe regeling. We zijn van plan om dit vanaf 1 juli 2026 mogelijk te maken. Je kiest zelf hoeveel en hoe lang je spaart, binnen de belastingregels. Het geld is alleen voor je pensioen later, tot die tijd staat het vast.

Kan ik mijn pensioenvermogen gebruiken om bij een andere instantie een pensioen aan te kopen?

Nee, als je met pensioen gaat, krijg je je pensioeninkomen uit het pensioenvermogen dat je bij PFZW hebt opgebouwd. 

Kan ik in de nieuwe pensioenregeling met vervroegd pensioen?

Ja, je keuzemogelijkheden blijven bijna helemaal hetzelfde. In de nieuwe pensioenregeling kun je zelfs vanaf 10 jaar voor je AOW-leeftijd met pensioen gaan. Lees meer over je keuzemogelijkheden.

Kan ik in de nieuwe pensioenregeling deels met pensioen gaan?

Ja, je keuzemogelijkheden blijven bijna helemaal hetzelfde. In de nieuwe pensioenregeling kun je zelfs vanaf 10 jaar voor je AOW-leeftijd deels met pensioen gaan. Lees meer over je keuzemogelijkheden.

Ik ga bijna met pensioen. Heeft de nieuwe pensioenregeling daar invloed op?

Je pensioeninkomen blijft minstens even hoog na het omzetten, als de financiële situatie dat toelaat. Vakbonden en werkgevers hebben dit bepaald. De kans op verlaging is klein in de eerste jaren. Er komt een gezamenlijke reserve bij de overgang naar de nieuwe regels. Deze reserve beschermt tegen verlagingen. We verwachten dat we je pensioen eerder kunnen verhogen. Je kunt erop vertrouwen dat je je pensioen elke maand ontvangt, zolang je leeft, ook al word je 120 jaar. De keuzemogelijkheden blijven hetzelfde. Lees meer over je keuzemogelijkheden en maak een pensioenplan.

Kan ik regelen dat mijn partner een hoger nabestaandenpensioen krijgt?

Wanneer je met pensioen gaat, kun je een deel van je ouderdomspensioen ruilen voor partnerpensioen. Je ouderdomspensioen wordt hierdoor lager, maar je partner krijgt meer als je overlijdt.

Ik stop met werken in zorg en welzijn. Kan ik bij PFZW pensioen blijven opbouwen?

Ja, je kunt vrijwillig pensioen blijven opbouwen. Bijvoorbeeld als je (tijdelijk) stopt met werken of zzp’er wordt. Je kunt je partner en kinderen verzekeren van een uitkering als je overlijdt. Je kunt ook een pensioen verzekeren bij arbeidsongeschiktheid. Hoe hoog dat bedrag is, weten we nu nog niet. Lees meer op onze webpagina over vrijwillige voortzetting.

Mag ik na 45 jaar werken in zorg en welzijn met pensioen?

In sommige cao’s is bepaald dat medewerkers die 45 jaar in zorg en welzijn hebben gewerkt met pensioen mogen. Die regeling is geen onderdeel van de pensioenregeling van PFZW. Je kunt voor vragen terecht bij je werkgever en/of je vakbond.

Wil je weten hoeveel jaar je in zorg en welzijn hebt gewerkt? In MijnPFZW vind je een overzicht van alle periodes waarin je pensioen hebt opgebouwd bij PFZW.

Ik krijg pensioen

Wat betekent de nieuwe pensioenregeling voor mij?

Je pensioeninkomen blijft minstens even hoog na het omzetten, als de financiële situatie dat toelaat. Vakbonden en werkgevers hebben dit bepaald. De kans op verlaging is klein in de eerste jaren. Er komt een gezamenlijke reserve bij de overgang naar de nieuwe regels. Zo zijn we er zeker van dat we die ook in de eerste drie jaar na de overgang al kunnen gebruiken als dat nodig is. Deze reserve beschermt tegen verlagingen. We verwachten dat we je pensioen eerder kunnen verhogen. Je kunt erop vertrouwen dat je je pensioen elke maand ontvangt, zolang je leeft, ook al word je 120 jaar. 

De pensioenen bewegen mee met de resultaten van PFZW. Betekent dit bijvoorbeeld dat 5% rendement een 5% hoger pensioen oplevert?

Nee, meerdere factoren spelen een rol in de verandering van het pensioeninkomen van jaar tot jaar:

  • Bescherming tegen rente: Een deel van het rendement op de beleggingen gebruiken we om ervoor te zorgen dat je pensioeninkomen hetzelfde blijft, ongeacht de hoogte van de rente.
  • Beleggingen: De rest van het rendement komt van risicovollere beleggingen, zoals aandelen. Dit kan ervoor zorgen dat je pensioeninkomen stijgt of daalt.
  • Spreiding: Om te grote schommelingen te voorkomen, kunnen we een deel van de eventuele stijging of daling van het pensioeninkomen spreiden over een langere periode.
  • Gezamenlijke reserve: Een deel van het positieve rendement voegen we toe aan de gezamenlijke reserve. Deze buffer kan helpen om  dalingen in de pensioeninkomens op te vangen.
  • Levensverwachting: Als mensen langer of korter leven dan verwacht, kan dit ook invloed hebben op de pensioeninkomens. Als de gezamenlijke reserve dit niet kan opvangen, passen we de pensioeninkomens aan.

Voorbeeld: Als het totale rendement van PFZW bijvoorbeeld 5% is, verrekenen we eerst de bescherming tegen de rente. Daarna bepalen we welk deel naar de gepensioneerden gaat. Dit deel spreiden we dan over de tijd als verhoging of verlaging van de pensioeninkomens, samen met mogelijk openstaand rendement van eerdere jaren.

Hoe vaak wordt de hoogte van mijn pensioen aangepast? Krijg ik straks elke maand een ander bedrag?

PFZW gaat de pensioenen één keer per jaar aanpassen. We laten je ieder jaar in november weten hoeveel pensioen je het jaar daarna kunt verwachten. Je ontvangt dus niet elke maand een ander pensioen.  

Hoe zit het met vakantiegeld?

Dat blijf je ieder jaar apart ontvangen, in mei. Net als nu.

Wat gebeurt er met mijn pensioen als ik kom te overlijden?

Als je overlijdt na je pensioendatum, stopt je pensioen. Je partner en/of kinderen (als je die hebt) krijgen vaak nabestaandenpensioen. De regels voor het partnerpensioen na de pensioendatum veranderen niet. Het wezenpensioen eindigt op 25-jarige leeftijd. Dat is nu nog 21 jaar bij PFZW.

Kan ik mijn eerdere pensioenkeuzes opnieuw maken?

Je kunt eerdere pensioenkeuzes niet opnieuw maken. We zetten bestaande afspraken om naar de nieuwe regels, zonder herziening.  

Kan mijn pensioen opraken als ik langer leef dan gemiddeld? En wat gebeurt er met mijn pensioengeld als ik korter leef?

Je blijft je leven lang een pensioeninkomen ontvangen. Al word je 120 jaar. Hoe hoog je pensioeninkomen wordt vanaf 2026, kunnen we nu nog niet zeggen, maar je pensioen raakt nooit op. In zorg en welzijn regelen we pensioen samen en zorgen we voor elkaar. Sommige mensen worden ouder dan gemiddeld en ontvangen daardoor langer pensioen. Anderen overlijden eerder en ontvangen daardoor korter pensioen. Dat compenseert elkaar. Als je overlijdt, gaat het pensioengeld dat niet naar je nabestaanden gaat, naar andere gepensioneerden die langer leven.  

Hoe zit het mijn huur- en zorgtoeslag als mijn pensioeninkomen straks tijdelijk stijgt?

Je pensioen verandert niet elke maand, maar één keer per jaar. Dit is te vergelijken met indexatie van je pensioeninkomen. 

Hoe groot is de kans dat mijn pensioen omlaag gaat?

De kans dat je pensioen omlaag gaat is heel klein. Vakbonden en werkgevers hebben afspraken gemaakt om verlagingen zoveel mogelijk te voorkomen. Je pensioeninkomen beweegt mee met de resultaten van PFZW, dus we verwachten eerder verhogingen. We kunnen verlagingen niet uitsluiten, maar nemen maatregelen zoals een gezamenlijke reserve. Ook beleggen we voor ouderen minder risicovol dan voor jongeren. En als we je pensioen moeten verlagen, kunnen we dat over meerdere jaren spreiden.

Ik ben eerder met pensioen gegaan. Mag ik weer gaan werken tot mijn AOW-leeftijd?

Je kunt je pensioen opnemen en daarnaast werken. Je pensioen wordt niet lager, doordat je ook salaris ontvangt. Ga je werken bij een werkgever die bij PFZW is aangesloten? Dan bouw je ook weer pensioen op bij PFZW. Je pensioeninkomen vanaf je AOW-leeftijd wordt hierdoor hoger. Je valt mogelijk in een hoger belastingtarief en het kan gevolgen hebben voor toeslagen of andere uitkeringen. Vraag bij de uitkerende instantie naar de gevolgen van werken naast pensioen.

Ik krijg een partnerpensioen

Wat betekent de nieuwe pensioenregeling voor mij?

De uitkering die je van PFZW krijgt omdat je partner of ouder is overleden, blijft minstens even hoog na het omzetten, als de financiële situatie dat toelaat. Vakbonden en werkgevers hebben dit bepaald. De kans op verlaging is klein in de eerste jaren. Er komt een gezamenlijke reserve bij de overgang naar de nieuwe regels. Zo zijn we er zeker van dat we die ook in de eerste drie jaar na de overgang al kunnen gebruiken als dat nodig is. Deze reserve beschermt tegen verlagingen. We verwachten dat we je uitkering eerder kunnen verhogen.

Ik krijg een arbeidsongeschiktheidspensioen

Wat betekent de nieuwe pensioenregeling voor mij?

De uitkering die je van PFZW krijgt als je arbeidsongeschikt bent, blijft minstens even hoog na het omzetten, als de financiële situatie dat toelaat. Vakbonden en werkgevers hebben dit bepaald. De kans op verlaging is klein in de eerste jaren. Er komt een gezamenlijke reserve bij de overgang naar de nieuwe regels. Zo zijn we er zeker van dat we die ook in de eerste drie jaar na de overgang al kunnen gebruiken als dat nodig is. Deze reserve beschermt tegen verlagingen. We verwachten dat we je uitkering eerder kunnen verhogen.

Ik werk niet meer in zorg en welzijn

Wat gebeurt er met het pensioen dat ik bij PFZW heb opgebouwd?

Je opgebouwde pensioen blijft bij ons staan. Op 1 januari 2026 zetten we dit om naar je persoonlijke pensioenvermogen. 

Kan ik mijn pensioenvermogen overdragen naar mijn huidige pensioenfonds?

Je kunt je opgebouwde pensioenvermogen onder voorwaarden overdragen naar een ander pensioenfonds. Je krijgt dan het pensioenvermogen mee dat voor jouw pensioen gereserveerd is. Vergelijk zelf de regelingen van je nieuwe pensioenfonds en PFZW. Let bijvoorbeeld op de keuzemogelijkheden binnen de verschillende pensioenregelingen, de manier waarop de pensioenfondsen beleggen of het risico dat je loopt op weg naar je pensioen. Lees meer op onze webpagina over waardeoverdracht.

Hier staat een video. Wil je deze bekijken? Sta dan tracking cookies toe.

Heeft deze informatie je geholpen?

Wil je een mening geven? Sta dan analytische cookies toe.