Leeswijzer rapport kwaliteitscontrole

Het rapport bestaat uit een overzicht van signalen en eventuele fouten. Wij leggen u uit wat u moet doen. 

Beoordeling van het rapport

Bekijk de signalen en probeer groepen medewerkers te vinden waarbij hetzelfde signaal voorkomt. Analyseer enkele medewerkers van deze groep door naar de individuele loonstaat te kijken en let op opvallende betalingen.

Let op
Dit rapport hoeft u niet terug te sturen. Controleer zelf de gegevens en verstuur zo nodig een correctieaangifte. Onderstaande informatie helpt u bij de beoordeling.

Wat doet u bij fouten?

Corrigeer fouten direct via een correctieaangifte.

Wat doet u bij signalen?

Een signaal wijst op een verschil tussen de pensioengegevens en de loonaangiftegegevens. Dit kan bijvoorbeeld komen doordat een looncomponent onterecht als niet-pensioengevend is ingeregeld.

Controleer altijd of looncomponenten correct zijn ingeregeld als pensioengevend of niet-pensioengevend. Gebruik hiervoor het overzicht ‘Pensioengevend of niet’.

Voorbeelden van niet-pensioengevende looncomponenten:

  • Uitbetaling van een uitkering via werkgever (WW, wachtgeld, WIA, WAO, etc.).
  • Uitbetaling belaste reiskosten of belaste onkostenvergoeding.
  • Uitbetaling niet-structurele toelage, bonus, gratificatie of vergelijkbare betalingen.
  • Diverse ruilkeuzes binnen het meerkeuze- of cafetariasysteem. Bijvoorbeeld aan- of verkoop van verlofuren of het benutten van fiscale ruimte bij een reiskostenvergoeding.

Voorbeelden van pensioengevende looncomponenten:

  • Het uitbetaalde verschil tussen de gewerkte uren en de volgens de jaarurensystematiek te werken uren. Dit verschil moet worden doorgegeven in de uren voor regeling. 
  • Een toeslag voor niet ziek zijn. Deze moet worden doorgegeven als onregelmatigheidstoeslag (ORT).

Meer weten of hulp nodig?

Weet u niet hoe u correcties over ‘oude jaren’ moet indienen via het salarispakket? Neem dan contact op met uw softwareleverancier.